27 października 2013

Makaron chiński z ośmiornicami, grzybami shiitake i warzywami.






A oto kolejne danie z serii azjatyckiej. Tym razem z wersji jako tako bezmięsnej za to z jednym z moich ulubionych morskich żyjątek. Co ciekawe w czasie zakupów na stoisku z rybami pani sprzedawczyni  patrzyła na nas z politowaniem i próbowała wyperswadować kupno ośmiornic, mówiąc, że są trudne do czyszczenia, pełne piasku i te de, i te pe. No ale nie takie rzeczy się już robiło, a jak się już raz wypatroszy ośmiornicę to zostaje we krwi i nic już nie jest straszne. Także po kilku chwilach dobiliśmy targu i oto ośmiorniczki na moim stole. W połączeniu z warzywami i grzybami shiitake do smaku. No i z chińskim makaronem oczywiście. Całej potrawie świeżości dodaje kolendra, a ostrości olej chilli. Oczywiście warzywa można komponować według własnych upodobań. Za każdym razem wyjdzie inne ciekawe połączenie. Polecam!





Makaron z ośmiorniczkami, grzybami i warzywami (3-4 porcje):

  •  150 - 200 g małych ośmiorniczek (ok. 5 sztuk), sprawionych i pokrojonych na mniejsze części
  • 1 średni bakłażan, pokrojony w półplasterki
  • 10 świeżych grzybów shiitake, przekrojonych na połówki
  • 1/2 dużej kapusty pak soi, pokrojonej na spore kawałki
  • 2 dymki, pokrojone na 2,5 centymetrowe kawałki
  • 1 pomidor, pokrojony w grubą kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 3 - 4 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić innym olejem roślinnym)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju chilli (można zastąpić posiekanym chilli)
  • 300 g chińskiego makaronu jajecznego (u mnie wstążki) 


Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, przełożyć na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej arachidowy, wrzucić pokrojone ośmiorniczki i czosnek. Smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać bakłażana i dymkę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kapustę i grzyby, wlać sos sojowy, wino. Smażyć na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. Dodać kostki pomidorów. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie, wlać do usmażonych warzyw. Dodać makaron, smażyć jeszcze 1 minutę, mieszając aż sos zgęstnieje i pokryje dokładnie makaron. Na koniec doprawić olejem sezamowym i chilli. Przełożyć na talerze, posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Z wszystkich owoców morza za ośmiornicą przepadam najbardziej, więc to danie bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda (super zdjęcia), pysznie smakuje, bogactwo składników, nic dodać nic ująć, tylko smakować... :)

    OdpowiedzUsuń