24 sierpnia 2014

Nadziewane cukinie. / Stuffed round zucchinis.




Uwielbam cukinię. W każdej postaci. Ale pod jednym warunkiem. Musi być młodziutka, mała, z delikatną skórką. Konia z rzędem temu, kto mi powie, dlaczego w naszym kraju wciąż pokutuje opinia, że cukinia nadaje się do jedzenia gdy osiągnie rozmiar maczugi i wagę około 2 kilo? Na całe szczęscie powoli zaczyna się to zmieniać i kto wie może za jakiś czas masowo na straganach pojawią się i takie pyszności jak kwiaty cukinii. Na razie dla większości śmiertelników znajduja się one w sferze marzeń.
Dzisiaj przepis klasyka. Chyba najbardziej lubiana przez wszystkich domowników wersja nadziewanych warzyw. Tato zadowolony, bo z mięsem, mama zadowolona, bo z pomidorami a ja, bo piękne  kolorowe to danie. Do nadzienia wykorzystałam cały wydrążony wcześniej miąższ i pomidory które razem stworzyły bardzo aromatyczny, zawiesisty sos. Sypki ryż wchłonął większą część płynu, ale nadzienie pozostało wilgotne. Pyszne danie na letni obiad lub kolację.


I love zucchini in every way. But provided that it is young, fresh and firm. Unluckily in Poland people use to think that zucchini is good to eat only when it is big with hard skin and weights about 2 kilos. Fortunately this way of thinking is changing very quickly and maybe in the nearest future it will be possible to buy small vegetables and even zucchini flowers. For now for most people this is only a dream.
Today I prepared a classic summer dish. This is the favorite stuffed zucchini of all my family. My dad likes because it is full of meat, my mum likes because of tomatoes and I like because it is full of flavor and colour. For stuffing I used tomatoes and zucchini flesh which created together thick, savory sauce. Uncooked rice absorbed almost whole fluid but still the mixture remained moist. Perfect dish for summer.








Cukinie faszerowane (5 porcji):

  • 5 okrągłych cukinii
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 200 g ryżu długozarnistego
  • 1 puszka pomidorów lub w sezonie 6 pomidorów gatunku Lima, obranych ze skórki i posiekanych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć z każdej wierzch. Łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ, tak aby przy skórce pozostało go około 1 cm. Miąższ posiekać. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posieką cebulę, a po minucie smażenia dodać czosnek. Smażyć jeszcze około 2 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Dodać mięso mielone, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż całe mięso zszarzeje. Dodać posiekany miąższ cukinii, pomidory  zwiększyć ogień, lekko posolić. Smażyć przez około 7 minut aby część soku wyparowała. Po tym czasie dodać przyprawy i cukier, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wsypać surowy ryż. Zmniejszyć ogień i całość gotować przez 10 minut, aby ryż zaabsorbował większą część soku. W razie konieczności gotować chwilę dłużej, na końcu nadzienie powinno być dość wilgotne, ale nie płynne.
Przed nadziewaniem miseczki z cukinni lekko posolić. Przygotowanym farszem nadziać cukinie, nakryć każdą odciętym wcześniej wieczkiem. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na dno naczynia wlać około 1/4 szklanki wody. Wstawić do nagrzanego do 180ºC i piec około 30 - 40 minut w zależności od tego jak miękką cukinię się preferuje. 

Smacznego!




Stuffed round zucchinis (5 servings):

  • 5 round zucchinis
  • 500 g ground meat, beef and pork
  • 200 g rice
  • 1 can of tomatoes or 6 tometoes eg. Roma, peeled and chopped
  • 1 tablespoon tomatoes paste
  • 3 garlic cloves, chopped
  • 1 medium onion, finely chopped
  • 2 teaspoon herbs from provence
  • 1 teaspoon sweet pepper powder
  • 1/2 teaspoon brown sugar
  • salt and pepper
  • oil to fry


Wash the zucchinis, dry and cut the tops off. Using a small spoon scoop the flesh out. Chop it finely and keep aside.
Heat oil in the large fry pan. When hot, add chopped onion, fry 1 minute. Add garlic, stir and fry about 2 minutes, until soft but not brown. Add ground meat, fry until the meat is cooked. Now add the zucchini flesh, tomatoes and tomatoes paste, season the mixture. Cook it on medium heat about 7 minutes. Add the herbs, red pepper, sugar and rice. Stir and simmer about 10 minutes without covering. The rice should absorb the most of fluids. If needed cook few minutes longer. In the end the mixture should be moist but not dry and rice not overcooked.
Season the whole zucchinis inside and stuff them with the preparation, cover with tops. Place them into oven dish with 1/4 cup of water on the bottom. Bake the zucchinis in the oven in 180ºC about 30 - 40 minutes. The time of baking is depended on how soft zucchini you prefer.









Ten przepis bierze udział w akcji:



Faszerujemy 2014! Faszerujemy 2014!

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie to zrobie, tylko gdzie dostalas takie kragle cukinie? Ja widzialam normalne lub baby - I takie kupuje. Sliczna fotka. Ela

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń