22 sierpnia 2014

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką.





I jak tu nie kochać lata, skoro na każdym kroku takie pyszności. To ciasto jest kwintesencją lata. Pyszne i delikatne. Rozpływa się w ustach i nie wiadomo kiedy znika cała blacha. Do upiecznia zamiast malin sprawdzą się z pewnością inne drobne owoce sezonowe - borówki, jeżyny czy porzeczki. Tyle możliwości, a więc do dzieła. 
Przepis pochodzi z mojej ukochanej strony Moje Wypieki.


Summer is definately the best time in the year. So many goodies surround me every day. This cake is like quintessence of summer. Fruity, mouthwatering. It is so delicious that it disappears soo quickly. You can use your favourite summer fruits instead of raspberries - blueberries, blackberries or currants. So many possibilities. Let's do it!
The recipe comes from my favourite website Moje Wypieki.







Kruche ciasto z malinami i pianką:


  • 2 i 1/2 szklanki* mąki pszennej                                        *szklanka 250 ml
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 - 2 łyżki wody

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki oleju

  • 500 g malin
  • cukier puder do dekoracji

Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami. W razie gryby ciasto było zbyt suche dodać po 1 - 2 łyżki wody. Kulę ciasta podzelić na dwie części w proporcji 60% i 40%, zawinąć oddzielnie w folię i zamrozić.*
*ciasto można przygotować dzień wcześniej

Na blachę 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce większą część ciasta. Wyrównać i lekko przyklepać. Podpiec przez około 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Wystudzić.

Mikserem ubić białka na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy nie przerywając miksowania. Następnie dodać budyń w proszku, cały czas miksując. Na końcu wlać małą strużką olej, miksować do całkowitego połączenia.
Na ostudzony spód wyłożyć piankę. Wyrównać łyżką. Na wierzchu ułożyć gęsto maliny, lekko wpychając je w piankę. Na końcu równomiernie zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec przez 30 - 40 minut w piekaniku w temperaturze 190ºC. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Shortcrust cake with raspberries and vanilla mousse:


  • 2 and 1/2 cups* wheat flour                                                                   * 250 ml cup
  • 250 g cold butter
  • 2 teaspoon baking powder
  • 3 tablespoon caster sugar
  • 5 egg yolks
  • 1 - 2 tablespoon cold water

  • 5 egg whites
  • 1 cup granulated sugar
  • 16 g vanilla sugar
  • 2 packs vanilla pudding without sugar ( 2 x 40 g)
  • 1/2 cup oil

  • 500 g raspberries
  • caster sugar to sprinkle

Cut cold butter into cubes. Quickly rub flour, butter, baking powder and sugar. Add egg yolks. If consistency is too dry add 1 - 2 spoons of cold water. Divide the pastry into two pieces about 60% and 40%. Wrap them separately and freeze.*
*u can prepare the pastry one day before baking

Cover a baking tray (33 x 20 cm) using baking paper. Grate the bigger piece of frozen pastry into the baking tray. Even the crusts of pastry and press them gently. Bake into the oven till golden-brown about 20 minutes in temperature 190ºC. Cool it down.

Beat the egg whites using food processor. When whites are beaten enough add sugar spoon by spoon, continue to mix. Add the pudding powder. In the end pour very slowly the oil, mix gently till all ingredients combine.
Transfer the mixture onto the baked cake. Lay the raspberries on the vanilla foam, press them gently inside. On the surface of cake grate evenly the smaller part of frozen pastry. Bake in the oven about 30 - 40 minutes in 190ºC. Cool the cake and sprinkle with caster sugar before serving.









1 komentarz: