7 października 2013

Latynoskie klimaty. Chilli con carne i guacamole.





Chilli con carne to jedno z klasycznych dań kuchni meksykańskiej (albo może bardziej amerykańsko - meksykańskiej, tego nie rozstrzygnie nikt). To niezła mieszanka warzyw i mięsa, przyprawiona dość intensywnie (nie szczędzę chilli, bo lubię jak porządnie piecze) i  jest fajnym pomysłem na wykorzystanie mielonego mięsa.  Podawane z śmietanką dla złagodzenia pieczenia i z guacamole i do tego jeszcze w tortilli, cieszy oczy i drażni podniebienie. Polecam! 







Tortille z chilli con carne (6 porcji):

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka oregano
  • ewentualnie mielone chilli

  • kilka liści sałaty
  • pomidor
  • ogórek
  • kwaśna śmietana

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebule i czosnek, dodać posiekane chilli, smażyć chwilę, wsypać kumin i oregano. Dodać mięso i szybko obsmażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. Wlać pomidory i odsączoną fasolkę, koncentrat pomidorowy i cukier, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli w proszku. Redukować sok z pomidorów na małym ogniu, aż powstanie potrawa na tyle gęsta, by można ją było zawinąć w tortille. Tortille podgrzać na suchej patelni z obu stron. Nakładać ulubione warzywa, chilli con carne. Dodać po łyżce śmietany, zawinąć placki, owinąć je folią aluminiową. Podawać z guacamole.



Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1/2 strączka chilli (opcjonalnie)
  • sól
  • 2 - 3 łyżki oliwy

Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ wydrążyć ze skórki za pomocą łyżki, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Od razu polać sokiem z cytryny, aby zapobiec czernieniu, dobrze wymieszać. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, paprykę i czosnek. Wlać oliwę, doprawić do smaku solą.


Smacznego!






2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magdalena

    OdpowiedzUsuń