21 września 2013

Fioletowy. Pieczony bakłażan z indykiem, rozmarynem i niebieskim serem.



Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, jajko krzewiaste, gruszka miłosna czy bakman, wiele ma twarzy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest pyszny. Jedno z moich ulubionych warzyw. Oczarowuje kolorem i smakiem. Najlepszy jest grillowany w plastrach z ziołami położony na chrupiącej grzance i przykryty plastrem pomidora... No ale nadziany jest też niczego sobie. 
Uwaga, ten przepis dedykuję miłośnikom rozmarynu. I bakłażanów oczywiście!







Bakłażany z indykiem, rozmarynem i niebieskim serem (dla 2 osób):

  • 1 duży bakłażan
  • 300 - 400 g piersi z indyka (ilość zależy od wielkości bakłażana)
  • 100 g niebieskiego sera
  • ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 12 %
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka kromek bagietki lub bułki pszennej

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, tak, aby pozostało centymetrowa warstwa przy skórce. Bakłażanowe łódeczki skropić delikatnie oliwą, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Osoby, którym przeszkadza goryczka bakłażana przed pieczeniem  czy smażeniem powinny miąższ posolić i odstawić na kilkanaście minut a następnie opłukać z soku i osuszyć.
W tym czasie przygotować farsz. Wydrążony miąższ i filet z indyka posiekać bardzo drobno, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić posiekany czosnek i cebulę, delikatnie posolić. Dodać mięso i miąższ bakłażana. Gdy indyk się usmaży dodać śmietankę, wkruszyć 3/4 sera, dodać świeżo mielony pieprz i posiekane drobno igiełki z 1 gałązki rozmarynu, dosolić do smaku. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, smażyć chwilkę aż zgęstnieje. Wstępnie podpieczone bakłażany napełnić farszem, na wierzchu ułożyć kromki bagietki skropione oliwą, posypać pokruszonym serem i ozdobić gałązkami rozmarynu. Piec jeszcze 10 - 15 minut do zbrązowienia pieczywa na wierzchu. 

Smacznego!!







Ten przepis weźmie udział w akcji:


4 komentarze:

  1. Idealne połaczenie smaków - komplementy !

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł - uwielbiam bakłażana ;-)

    Pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan jest niepowtarzalny w każdej postaci :)

      Usuń