4 września 2013

Pochwała prostoty. Crumble z owocami.




Desery na ciepło są najlepsze na świecie! A desery na ciepło napakowane owocami to już mistrzostwo świata. Wie o tym najlepiej mój drugi połówek, który nie przejdzie obojętnie obok gorącej szarlotki z lodami i bitą śmietaną. Obok crumble z lodami też nie. Z resztą wskażcie mi twardziela, który by się mu oparł! Pachnące, lekko kwaskowate owoce i krucha, aromatyczna cynamonowo-migdałowa kruszonka. Poezja, uczta dla zmysłów, ot co! A najlepsze w tym wszystkim jest to, że robi się błyskawicznie, na przykład w czasie przerwy na reklamę ;) 





Crumble z owocami:

  • 4 śliwki
  • 2 nektaryny lub brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 50 g masła + dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania formy
  • ok. 50 g cukru
  • ok. 50 g mąki
  • 5 łyżek migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego

Naczynie żaroodporne (użyłam naczynia o średnicy 20 cm, można też przygotować kilka mniejszych naczynek) wysmarować łyżką masła i wysypać brązowym cukrem. Owoce wypestkować, pokroić na drobniejsze części. Jabłko obrać i pokroić na centymetrowe kwadraty, banana na plastry. Owoce ułożyć w naczyniu. 
Do zimnego masła wsypać mąkę i cukier. Rozcierać masło w palach aż powstaną grudki kruszonki. W razie gdyby kruszonka była zbyt kleista dodawać po łyżce mąki i cukru, i rozcierać aż stanie się sucha i zacznie się kruszyć. Na koniec dodać cynamon i płatki migdałowe, wymieszać. Owoce posypać kruszonką. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, włączyć termoobieg i zapiekać około 25 minut aż wierzch ładnie się zezłoci. Podawać gorące samodzielnie lub z ulubionymi lodami, w wersji deluxe z lodami i bitą śmietaną.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. No i znów pierwsza zasada blogów kulinarnych złamana :P pan Özil mnie właśnie dopadł i zjadłbym coś pysznego na zabicie głoda :)
    Zdecydowanie sile crumble'a i szarlotki z lodami nie sposób się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń