22 września 2013

Czerwona. Papryka faszerowana kaszą jaglaną, grzybami i mięsem.




Pieczenie papryki nadaje jej nowego wymiaru. A pieczenie i gotowanie jednocześnie to dla mnie strzał w dziesiątkę. Pieczone, nadziewane papryki należą do jednych z najczęściej przygotowywanych przeze mnie obiadów. Czasami, gdy robię obiad tylko dla dwóch osób i nie bardzo chce mi się do tego celu nagrzewać piekarnika, gotuję papryki na parze. Wychodzą przepyszne. Stąd pomysł, by w czasie pieczenia dodać do naczynia niewielką ilość wody. Papryki zyskują smak pieczonej, ale jednocześnie nie są przesuszone i spalone jak mi się to wcześniej zdarzało. Można je zjeść w całości, oprócz szypułki oczywiście. 




Pieczona faszerowana papryka:

  • 6 czerwonych papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • kilka świeżych prawdziwków/podgrzybków lub garść suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Kaszę jaglaną ugotować w osolonym wrzątku 5 minut krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu. Ewentualny nie wchłonięty płyn odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby (jeżeli używa się suszonych grzybów, należy je wcześniej namoczyć w małej ilości wody i odsączyć), smażyć około 5 minut. Na patelnię dodać mielone mięso, posolić, popieprzyć. Smażyć aż całe mięso mięso zmieni kolor. Dodać koncentrat pomidorowy, kaszę, natkę. Wymieszać, doprawić do smaku.

Z każdej papryki odkroić "wieczka", usunąć gniazda nasienne. Każdy strąk nadziać porządnie przygotowanym farszem. Przykryć odciętymi częściami. Wstawić do kamionkowego naczynia do zapiekania. Na dno wlać około poł szklanki wody. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut. Papryka powinna być miękka, ale jednocześnie jędrna.

Smacznego!!




Przepis bierze udział w akcjach:


Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz