5 września 2013

Zdrowy fast food. Domowe hamburgery.



Dziś kolejne danie z serii banalnych, ale uwielbianych przez wszystkich domowników, od największego począwszy, na najmniejszym skończywszy. Nawet największemu małemu przeciwnikowi warzyw nie przyjdzie do głowy narzekanie, gdy na talerzu pojawi się pyszny hamburger. Kotlet można do woli napakować wszelką zieleniną i taki tez jest najlepszy! Hamburgery wcale nie muszą być niezdrowe, więc póki aura dopisuje, rozpalmy grilla i kotlety na ruszt! 



Hamburgery (4 sztuki):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 strączka papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • natka pietruszki (dużo!)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 bułki z sezamem
  • ulubione dodatki: cebula, korniszony, pomidory, sałata
  • sos majonezowo-ketchupowy, musztarda


Paprykę, chilli, cebulę, natkę i bazylię i czosnek posiekać na bardzo drobno. Wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem, musztardą. Wyrobić dokładnie. Z mięsa uformować 4 okrągłe kotlety (dość duże i płaskie, skurczą się w czasie grillowania). Grillować na ruszcie lub na patelni grillowej ok. 5 min z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. W międzyczasie podpiec przekrojone na pół bułki. Spód bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć kotleta i dodatki. Zajadać póki gorące!

Smacznego!



4 komentarze: