20 września 2013

Bladozielony. Krem brokułowo - porowy.



Właściwie to krem brokułowo - porowo - ziemniaczany tak dla uściślenia. W końcu ziemniaki stanowią znaczną część ogółu użytych warzyw. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam zup - kremów... Gdyby ktoś postawił przede mną dwa talerze z tą samą zupę w wersjach "w całości" i zmiksowaną, bez wahania wybrałabym tą, gdzie ząb trafiłby na jakieś warzywo do pogryzienia. Kremy wydawały mi się mdłe i ciapowate. No ale, jak to mówi moja siostra, tylko krowa nie zmienia poglądów, więc od pewnego czasu zaczęłam gustować w miksowaniu zup różnorakich. A żeby było i coś na ząb, do każdego kremu dodaję jakiś bardziej zdecydowany element - grzanki, chrupiące plastry szynki czy bekonu. Pycha! A i język i ząb kontenty!





Krem brokułowo - porowy:

  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 l bulionu/wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • do podania: śmietana, serek kozi naturalny, jamon serrano/szynka szwarcwaldzka, bagietka, natka pietruszki


W garnku rozgrzać oliwę i masło, zeszklić przez około 2 - 3 minuty pokrojonego w półplasterki pora i posiekane ząbki czosnku. Dodać kostki ziemniaków, lekko posolić, smażyć kolejne 2 minuty. Do garnka wrzucić różyczki brokuła, obsmażyć krótko. Warzywa zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu około 15 minut aż zmiękną. Gorącą zupę zmiksować na gładki krem (w razie gdyby krem był za gęsty rozrzedzić bulionem lub wodą). Doprawić do smaku solą, pieprzem. Plasterki szynki usmażyć na suchej patelni na chrupko, około 1 minuty z każdej strony. Bagietkę pokroić na kromki i podpiec. Zupę rozlać do miseczek, do każdej porcji dodać łyżeczkę śmietany, wkruszyć trochę koziego sera, posypać natką pietruszki. Podawać z plastrami szynki i grzankami.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam kremowe zupy. A brokuł z porem... Idealne połączenie!
    http://www.ermail.pl/klik/V3NRYGAC

    OdpowiedzUsuń