17 czerwca 2014

Szarlotka na maślance. / Buttermilk apple cake.






Najlepszą szarlotkę na świecie robiła moja babcia. Jej szarlotka pomiędzy dwoma plackami półkruchego ciasta zawierała grubą warstwę startych na dużych oczkach antonówek obowiązkowo posypanych suto cukrem i mielonym cynamonem. Wierzchnią warstwę ciasta trzeba było przed pieczeniem ponakłuwać widelcem, aby nie dopuścić do jego wybrzuszenia, co też chętnie jako dziecko czyniłam. Z pozostałości po szarlotce babcia wykrawała szklanką kółka i księżyce. W ten sposób powstawały dwe blachy kruchych ciateczek. To były najprostsze i najlepsze ciastka na świecie. Chrupiące z wierzchu, ale i miękkie w środku. Smaki dzieciństwa. I teraz już nie wiem co było lepsze  - szarlotka czy ciastka jej nieodłącznie towarzyszące.
Umownie moje ciasto nazwę także szarlotką, gdyż nazywam tak każde ciasto z jabłkami doprawione cynamonem. Nie dorasta do pięt wypiekom babci, ale dobre jest. I do tego bardzo ładnie się prezentuje i bardzo szybko się robi. Polecam wypróbować.








Szarlotka na maślance:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki**
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Ćwiartki jabłek ponacinać z wierzchu w regularnie w plastry, jednak tak aby nie przekroić ich całkowicie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. W osobnej misce ubić mikserem jajka z cukrem do uzysania puszystej masy. Dodać maślankę i olej, nie miksować a jedynie wymieszać wszystko rózgą kuchenną. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać tylko do połaczenia składników. Nie miksować. 
Gotowe casto wylać na okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ponacinane ćwiartki jabłek. Można posypać dodatkwo cynamonem.
Piec w temperaturze 180ºC przez okoo 45 minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!


*dodałam 1 i 1/2 szklanki mąki typu 550 i 1 szklankę mąki pszennej razowej, przez co ciasto wyszło cięższe i nie tak pulchne, jak w przypadku użycia samej mąki tortowej
**najlepiej wybrać jabłka o soczystym kruchym miąższu (ideałem byłyby dojrzałe antonówki), jabłka twarde mogą nie zmięknąć wystarczająco w czasie pieczenia 





9 komentarzy:

  1. Czekałam na ten przepis, upieke to ciacho na pewno. Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mam nadzieję, że wyjdzie pyszne :)

      Usuń
  2. Safonataktoona18 czerwca 2014 23:07

    Wygląda pysznie.Uwielbiam szarlotka wiec musze kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow ! Wspaniała szarlotka :) Cieszy oko !

    OdpowiedzUsuń
  5. przeokrutnie podobają mi się takie nacięcia w jabłkach. zapisuję

    OdpowiedzUsuń