30 czerwca 2014

Bajgle. / Bagels.






Chciałam je upiec od zawsze. Zaintrygowały mnie kilka lat temu, gdy pierwszy raz ujrzałam je w programie Rachel Allen. Nigdy wcześniej nie słyszałam o pieczywie z dziurką, które najpierw się gotuje, a następnie piecze. Skrupulatnie zapisałam sobie przepis i jestem pewna, że leży sobie gdzieś spokojnie w zakamarkach mojej kuchni. Pamietam nawet, że notowałam w zeszycie czerwonym długopisem. Ale gdzie owy zeszyt jest, tego już nie wiem... 
Minęło kilka lat, trafiłam do kraju i miasta, w którym szczytem marzeń było kupienie chleba tostowego i podrabianych bagietek. Nie było innego wyboru - musiałam sama zadbać o dobre pieczywo. Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu łatwych wypieków trafiłam na ten przepis na stronie Moje Wypieki i od razu postanowiłam go wykorzystać.
Bajgle to pieczywo drożdżowe z charakterystyczną dziurką w środku, z ciagnącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Patrząc zatem z tej strony moje bajgle bajglami nie są. Postanowiły zostać bułeczkami z wgłębieniem w środku, co na szczęście nie obniża w żadnym wypadku ich walorów smakowych. Następnym razem bardziej przyłożę się do ich formowania, a tymczasem prezentuję moje pierwsze bajgle, które bajglami być nie chciały.






Bajgle (10 sztuk):


  • 500 g mąki pszennej chlebowej*    *użyłam typ 550
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko + 1 łyżka wody
  • 3 łyżki ziaren sezamu, maku lub innych ziarenek


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i wodę. Wymieszać składniki, wyrobiać przez 5 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny) przykryte ściereczką.
Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto oprószyć mąką, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 10 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie palcem oprószonym mąką zrobić w środku dziurkę o średnicy około 3,5 cm.**
Przygotowane bajgle przełożyć na wcześniej przygotowane blachy do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia przez 30 - 40 minut. Pod koniec wyrastania zagotować 2 litry wody w szerokim garnku. Dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Ostrożnie przekładać po 2 - 3 bajgle do garnka (w zależności od wielkości garnka) i gotować przez 1 - 2 minuty z każdej strony. Ugotowane bajgle przenieść na folię aluminiową do osuszenia.
Osuszone bajgle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem. 
Piec w temparaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż powierzchnia będzie złota. Ostudzić na kratce.

**ważne żeby otwór w bajglu był dość duży, poniewać podczas wyrastania będzie się stopniowo zmniejszał i może całkowicie zniknąć, jak to się stało w moim przypadku. 

Smacznego!




Bagels (serves 10):

  • 500 g flour*            * I used flour type 550
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 1 and 1/4 teaspoon yest
  • 300 ml water
  • 1 eggyolk + 1 tablespoon water
  • 3 tablespoons sesame, poppy or other seeds

Sift flour, yeast and salt into the large bowl. Add 1 spoon sugar and water, mix well. Transfer the dough onto clean and floured work surface and knead it with hands approximately 10 minutes. Continue until the dough is firm and elastic. Shape the dough into a ball and place in a large, oiled bowl. Cover with a kitchen towel and keep in warm place for 1 - 2 hours until it doubles its size. 
Cover 2 baking trays with baking paper. Remove the dough from the bowl, knead it again. Divide the dough into 10 pieces. Shape every piece into a flat ball. Make a hole abouth 3,5 cm wide** with a finger or a handle of a wooden spoon in the middle of every ball. 
Place the bagels on the baking trays, cover with kitchen towel and set aside to rise for 30 - 40 minutes. Bring 2 liters of water to boil, add 1 spoon sugar. Boil over the low heat. Boil the bagel (2 - 3 at a time) 1 - 2 minutes per side, remove from the water and drain. Place the bagels onto the prepared baking trays, spacing them widely apart. Brush their surface with beaten yolk with water, sprinkle with seeds. Bake in the oven about 12 - 15 minutes in  200ºC or until golden - brown. Transfer to a rack and cool before serving.

**the hole in a bagel should be quite wide, otherwise it will disapear like in my pictures 





4 komentarze:

  1. Sliczniutkie :). Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I nawet bez dziurki się podobają :D

      Usuń
  2. Uwielbiam bajgle, sama też muszę spróbować zrobić je w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować. Fajna alternatywa dla zwykłego pieczywa. No i dużo satysfakcji po upieczeniu :)

      Usuń