10 kwietnia 2014

Baingan bharta - bakłażan po pendżabsku / Punjabi style eggplant





Nareszcie w domu! Po ponad półrocznym pobycie na kontynencie azjatyckim, wreszcie wylądowałam w Europie. Ten rok zaczął się dla mnie ekscytująco. W ciągu zaledwie trzech pierwszych miesięcy zdołałam odwiedzić cztery niezwykłe kraje - Indie, Malezję, Wietnam i oczywiście Chiny. W każdym poznawałam nowe smaki, podglądałam życie ludzi, zachwycałam się kolorami, tętniącymi życiem ulicami. Przywiozłam tonę smacznych pamiątek i setki kulinarnych inspiracji. Na moich wyprawach ucierpiał tylko mój blog, niezwykle zaniedbany w ciągu ostatnich miesięcy.
Dziś chciałabym podzielić się indyjskim sposobem na jedno z moich ulubionych warzyw. Kilka przypraw i zwykły bakłażan zmienia się w przepyszną, aromatyczną potrawę. Baingan bharta próbowałam kilka razy i nigdy nie było mi mało. Cudowna, bogata w smak pasta zadowoli wszystkich wielbicieli oberżyny. Przepis wyłudziłam od mojego przyjaciela Gurvindera. Pod okiem jego mamy i sióstr miałam okazję i przyjemność poznać techniki przygotowywania kilku indyjskich potraw, za co jestem im niezmiernie wdzięczna. 



Finally at home! After more than half year in Asia I landed in Europe. 3 first months of 2014 begun in a very exciting way. In this short time I visited 4 amazing countries - India, Malaysia, Vietnam and China. I experienced new tastes, watched everyday life, admired colours, rush on the streets and cities which never sleep. I brought hundrets of spices and inspirations. And only my blog was not happy because I didn't have time to write.
Today I will share with you a recipe for indian style eggplant, one of my favourite vegatables. Few spices and eggplant turns into delicious and rich in flavour dish. I tried baingan bharta few times and it was never enough for me. Wonderful, aromatic paste satisfies all eggplant's fans.
The recipe I write below is taken from my friend Gurvinder. I had a great opportunity to learn indian style cooking with his mother and sisters. It was a pleasure for me. Thank you all. 







Baingan bharta (2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor, bez gniazd nasiennych, pokrojony w kostkę
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 zielone chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Całego bakłażana przygotować według jednego z możliwych sposobów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza. Piec około 20 minut lub dłużej  aż cała skóra zrobi się czarna, a miąższ zmięknie. Jeszcze lepszy efekt da przypalenie bakłażana bezpośrednio nad ogniem. Bakłażana nabić na szpikulec do grillowania lub widelec i opiekać nad małym ogniem aż skóra sczernieje i lekko zwęgli. Następnie przestudzić i obrać ze skóry. Miąższ posiekać dokładnie nożem. W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, nie dopuszczając do przypalenia około 2 minut. Dodać chilli, smażyć kolejną minutę. Wsypać pokrojonego pomidora, kurkumę, kolendrę i sól. Smażyć, często mieszając około 5 minut. Dodać posiekany miąższ bakłażana, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłączyć ogień, a danie odstawić na chwilę, po czym dodać przyprawę garam masala i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać w asyście chapati lub innego indyjskiego pieczywa.

Smacznego!




Baingan bharta (2 servings):
  • 1 eggplant
  • 1 large tomato, without seeds, chopped fine
  • 1/2 large onion, finely chopped
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 green chilli, chopped
  • 1/2 teaspoon turmeric powder
  • 1/2 teaspoon coriander powder
  • 1/2 teaspoon garam masala
  • 1/2 cup green coriander, finely chopped
  • 2 tablespoon oil
  • salt to taste

Prepare an eggplant in one of possible ways. Preheat the oven (200 Celsius degrees), roast whole eggplant about 20 minutes or longer till all skin become black and inner flesh are soft or roast the eggplant straight in the low flame, turning it frequently till all skin is roast and flesh soft. Cool down the eggplant, then peel off it. Mash coarsely the flesh, keep aside. Preheat oil in a large saucepan, add onion and garlic, fry over the medium heat about 2 minutes till soft and translucent. Add chilli, fry another 1 minute. Add tomato, coriander powder, turmeric powder and salt. Stir well and cook about 5 minutes, stirring often. Add the eggplant pulp, mix well, cook about 2 minutes. Keep aside for a while, add garam masala and chopped green coriander. Stir well. Serve with hot chapatis or other kind of indian bread.









Mandawa: wejście do jednej z haweli. / Gate to a haveli in Mandawa.

Fasada jednego z budynków. / Haveli's facade.

Zdobienia wewnątrz budynku. / The inner walls of haveli.

Haweli. / A haveli.

Podpatrzone z ulicy. / Shot from the street.

Okna, freski i... gołębie. / Windows, paintings and... pigeons.

Haweli w Mandawie. / A haveli in Mandawa.

Kolejna piękna fasada. / Another beautiful facade.

Sezon na szczeniaki. / Puppies time.

Chłopiec z latawcem. / A boy with a kite.

Popołudniowy spacer. / Afternoon walk.

W drodze przez Radżastan. / On the way in Rajastan.

Dzieciaki podczas zabawy. / Playing kids.

Ulice Mandawy. / Streets of Mandawa.

9 komentarzy:

  1. Zazdroszczę takich ciekawych podróży.

    Baklażan to moje ulubione warzywo. Chętnie spróbowałabym go w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania-Kasia Dziękuję. I polecam wypróbować. Teraz to jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej.

      Usuń
  2. Tyle ciekawych miejsc zobaczyc..!super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To dzięki mężowi i jego pracy. Mogę być tylko wdzięczna :)

      Usuń
  3. Wow jakie zdjęcia ! Miło się ogląda :) A tego bakłażana to chętnie bym zjadła :) Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zakochałam się w tej wersji bakłażana bez pamięci, może i Tobie posmakuje :)

      Usuń
  4. zachwycasz zdjęciami!!! a danie niemal mi pachnie przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jest mi ogromnie miło to słyszeć :) :) :)

      Usuń
  5. która przyprawa będzie najodpowiedniejsza?
    http://allegro.pl/garam-masala-50g-przyprawa-14-bez-glutaminianu-sod-i5331257576.html
    http://allegro.pl/garam-masala-czerwone-50g-przyprawa-56-bez-glutami-i5331237799.html

    OdpowiedzUsuń