10 grudnia 2013

Bułeczki drożdżowe z dżemem.






Moje jęki, jak to mi źle z tak marnym wyposażeniem kuchni, jak to niezdrowo wszystko smażyć i jak to nie mogę rozwinąć skrzydeł, i błagania, żeby kupić jakieś małe piekąco - grillujące cudo, oraz perswazje typu "gdybym miała piekarnik, to bym upiekła rogaliki", przyniosły w końcu skutek i oto mam! Przenośny, super prosty, ale co najważniejsze działający piekarnik i grill. No, raczej piekarniczek i grillek, zważywszy na rozmiar. Niemiej jednak dla dwóch osób jak znalazł. Nagrzewa się w minutę, i ma trzy pokrętła, więc mimo, że opisy są po chińsku, to nawet taki laik jak ja może go bez problemu uruchomić. Piekę więc. Ostatnio kaczkę ze śliwkami, od czasu do czasu jakiś kawał mięsiwa na kanapki a na słodko, bułeczki drożdżowe (jeszcze nie znalazłam w żadnym sklepie proszku do pieczenia, więc inne wypieki muszą poczekać). Bułeczki bardzo delikatne, rozpływające się w ustach, z dżemem własnej roboty. Zjedliśmy od razu połowę, zanim dobrze zdążyły wyjść z piekarnika. Resztę luby zabrał do pracy, jako dowód, że żona potrafi piec. 










Bułeczki drożdżowe z dżemem:

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 - 3 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dżem
  • 1 jajko roztrzepane
  • mak, sezam do posypania

W przypadku użycia świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn - wymieszać drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szklanki letniego mleka. Pozostawić na około 15 - 20 minut aż rozczyn zacznie rosnąć. Dodać do pozostałych składników. Przesiać pozostałą mąkę do miski, dodać cukier, szczyptę soli i suche drożdże (jeżeli ich używamy). Mleko delikatnie podgrzać, dodać masło i poczekać aż się roztopi. Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, do podwojenia objętości ciasta. Jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 18 - 20 kawałków. Na każdy kawałek położyć łyżeczkę dżemu, uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut aż lekko podrosną. Każdą bułeczkę posmarować ostrożnie roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C przez 15 - 20 minut aż bułeczki ładnie zbrązowieją. 

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. super te bułeczki ,proste i bardzo smaczne .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nadal nie wiem kiedy mam dodac dwa jajka ktore sa w skladnikach:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa jajka razem z mlekiem i masłem. Przepraszam za nieścisłości. Czasami trudno jest coś opisać :)

      Usuń
  4. Wracam do tego przepisu już kilka lat!

    OdpowiedzUsuń