26 września 2013

Kremowa. Pavlova inaczej.







Pewnego wieczoru naprodukowaliśmy, na wyraźne życzenia pana domu, dwie blachy słodkich, chrupiących bez, bez mała około 50 sztuk. Przyszedł czas by je spożytkować. Próbowałam już wersje Pavlovej z owocami leśnymi i tropikalnymi. Szczególnie dobrze do słodkich bez i delikatnej śmietanki pasuje kwaskowaty i wyrazisty w smaku miąższ marakui. Owoce leśne teraz są raczej wspomnieniem, więc postawiłam na tropiki. A pomysł na podanie Pavlovej w wersji "kubeczkowej" zaczerpnęłam z książki (mojej osobistej biblii) Donny Hay "Fast, fresh, simple". Bo jak już się inspirować, to czymś naprawdę dobrym!







Pavlova cups (2 porcje):

  • 4 - 6 bez
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • marakuja
  • 2 świeże figi
  • 1/2 mango
  • garść jeżyn
  • 1/2 dojrzałej gruszki


Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno bez dodatku cukru. Do dwóch pucharków pokruszyć bezy, nałożyć po dwie łyżki bitej śmietany i udekorować owocami. Na koniec dodać miąższ i sok z marakui. 

Smacznego!





2 komentarze: