Pewnego wieczoru naprodukowaliśmy, na wyraźne życzenia pana domu, dwie blachy słodkich, chrupiących bez, bez mała około 50 sztuk. Przyszedł czas by je spożytkować. Próbowałam już wersje Pavlovej z owocami leśnymi i tropikalnymi. Szczególnie dobrze do słodkich bez i delikatnej śmietanki pasuje kwaskowaty i wyrazisty w smaku miąższ marakui. Owoce leśne teraz są raczej wspomnieniem, więc postawiłam na tropiki. A pomysł na podanie Pavlovej w wersji "kubeczkowej" zaczerpnęłam z książki (mojej osobistej biblii) Donny Hay "Fast, fresh, simple". Bo jak już się inspirować, to czymś naprawdę dobrym!
Pavlova cups (2 porcje):
- 4 - 6 bez
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- marakuja
- 2 świeże figi
- 1/2 mango
- garść jeżyn
- 1/2 dojrzałej gruszki
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno bez dodatku cukru. Do dwóch pucharków pokruszyć bezy, nałożyć po dwie łyżki bitej śmietany i udekorować owocami. Na koniec dodać miąższ i sok z marakui.
Smacznego!
Piękne, eleganckie i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńoj pyszne, pyszne :D
Usuń