Bakłażan, psianka podłużna, oberżyna, jajko krzewiaste, gruszka miłosna czy bakman, wiele ma twarzy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest pyszny. Jedno z moich ulubionych warzyw. Oczarowuje kolorem i smakiem. Najlepszy jest grillowany w plastrach z ziołami położony na chrupiącej grzance i przykryty plastrem pomidora... No ale nadziany jest też niczego sobie.
Uwaga, ten przepis dedykuję miłośnikom rozmarynu. I bakłażanów oczywiście!
Bakłażany z indykiem, rozmarynem i niebieskim serem (dla 2 osób):
- 1 duży bakłażan
- 300 - 400 g piersi z indyka (ilość zależy od wielkości bakłażana)
- 100 g niebieskiego sera
- ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 12 %
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kilka kromek bagietki lub bułki pszennej
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, tak, aby pozostało centymetrowa warstwa przy skórce. Bakłażanowe łódeczki skropić delikatnie oliwą, posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Osoby, którym przeszkadza goryczka bakłażana przed pieczeniem czy smażeniem powinny miąższ posolić i odstawić na kilkanaście minut a następnie opłukać z soku i osuszyć.
W tym czasie przygotować farsz. Wydrążony miąższ i filet z indyka posiekać bardzo drobno, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić posiekany czosnek i cebulę, delikatnie posolić. Dodać mięso i miąższ bakłażana. Gdy indyk się usmaży dodać śmietankę, wkruszyć 3/4 sera, dodać świeżo mielony pieprz i posiekane drobno igiełki z 1 gałązki rozmarynu, dosolić do smaku. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, smażyć chwilkę aż zgęstnieje. Wstępnie podpieczone bakłażany napełnić farszem, na wierzchu ułożyć kromki bagietki skropione oliwą, posypać pokruszonym serem i ozdobić gałązkami rozmarynu. Piec jeszcze 10 - 15 minut do zbrązowienia pieczywa na wierzchu.
Smacznego!!
Idealne połaczenie smaków - komplementy !
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńsuper pomysł - uwielbiam bakłażana ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Bakłażan jest niepowtarzalny w każdej postaci :)
Usuń