23 września 2013

Grzybowo. Makaron razowy z polędwiczkami, kurkami i natką pietruszki.



Uwielbiam chodzić na grzyby i gdyby nie to, że boję się kleszczy to pewnie buszowałabym po krzakach bez przerwy. Z grzybowych zdobyczy cieszy się najbardziej babcia, która z uporem maniaka i godną podziwu cierpliwością czyści i obiera potem każdą sztukę, suszy i pakuje, by potem rozdawać po trochę kochanej rodzince. Mój mąż uwielbia zapach suszonych grzybów i świąteczną zupę grzybową. A ja? Ja uwielbiam kurki. Niestety goszczą one rzadko wśród moich leśnych zbiorów (cóż zrobić, taki las) więc muszę zadowolić się tymi ze sklepu. Absolutnie rewelacyjne smażone na maśle, w jajecznicy albo... Pomysłów jest milion.







Makaron z sosem kurkowym i polędwiczką:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki słodkiej 12%
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan
  • 320 g makaronu razowy tagliatelle (ok. 80 g suchego makaronu na osobę)


Polędwicę pokroić na 1,5 centymetrowe plastry, każdy plaster lekko rozpłaszczyć ręką. 4 łyżki oliwy wymieszać z posiekanymi drobno 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Plastry polędwicy polać przygotowaną oliwą, odłożyć na około 30 minut. 
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło, zeszklić posiekane 2 ząbki czosnku i cebulę, nie dopuścić do przypalenia. Dodać oczyszczone kurki, posolić, smażyć około 5 minut. Na patelnię wlać wino, odparować na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień, grzyby posypać ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem, zalać śmietanką. Gotować 2 minuty na małym ogniu, doprawić do smaku, wsypać posiekana natkę. 
Jednocześnie przygotować makaron al dente i usmażyć mięso. Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć plastry polędwicy ok. 2 minuty z każdej strony. Gorący makaron zmieszać z sosem, ułożyć usmażone plastry mięsa, posypać parmezanem i udekorować natką.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. raj na ziemi:) cudownie podany makaron:D mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, robi się w 20 minut i smakuje wybornie :) Polecam!

      Usuń
  2. polędwiczki i kurki to jedno z moich ulubionych połączeń. Twoje wygląją przepysznie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs:)

    OdpowiedzUsuń