25 września 2013

Karmazynowy. Karmazyn w maśle pietruszkowo - chilli z pieczona dynią i bakłażanowym caprese.





Wczoraj zrobiłam, nie chwaląc się,  taki pyszny i kolorowy obiad, że sama jestem z siebie dumna. Ryba delikatna, ale z ostrym pazurkiem, do tego mój ulubiony pieczony bakłażan i pierwszy raz robiona dynia. Tą pieczoną dynię to bym mogła zjeść samą, ze skórką, bez dodatków, taka jest pyszna! 







Karmazyn, bakłażanowe caprese, pieczona dynia: 

  • 2 filety z karmazyna (ok. 100 - 150 g na osobę)
  • 30 g masła
  • 1/2 papryczki chilli
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki prażonych migdałów (najlepiej pokrojonych w słupki)
  • 300 g dyni piżmowej wydrążonej, ze skórką
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 mały bakłażan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (do bakłażana) + 3 łyżki (do smażenia ryby)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • 2 liście sałaty dębolistnej



Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, posolić, odstawić na 10 minut. Plastry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do oliwy dodać bazylię, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz oraz zgnieciony ząbek czosnku. Polać marynatą plastry bakłażana (można odstawić na 10 minut, do zamarynowania). Bakłażany ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 minut w temperaturze 200ºC, w czasie ostatnich 3 minut pieczenia można włączyć termoobieg, aby plastry się zarumieniły.
Dynię pokroić na podłużne cząstki, skropić lekko oliwą z oliwek, delikatnie posolić i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200ºC.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące. Smażyć na złoto na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła (lub najlepiej na maśle klarowanym). Odsączyć nadmiar tłuszczu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, dodać posiekane chilli, smażyć około 1 minuty. Dodać drobno posiekaną natkę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Na talerz położyć plastry bakłażana naprzemiennie z plastrami pomidora i mozarelli. Obok ułożyć dynię i rybę. Filety polać masłem pietruszkowo - chilli, posypać migdałami. Podawać gorące.


Smacznego!




2 komentarze: