Wczoraj zrobiłam, nie chwaląc się, taki pyszny i kolorowy obiad, że sama jestem z siebie dumna. Ryba delikatna, ale z ostrym pazurkiem, do tego mój ulubiony pieczony bakłażan i pierwszy raz robiona dynia. Tą pieczoną dynię to bym mogła zjeść samą, ze skórką, bez dodatków, taka jest pyszna!
Karmazyn, bakłażanowe caprese, pieczona dynia:
- 2 filety z karmazyna (ok. 100 - 150 g na osobę)
- 30 g masła
- 1/2 papryczki chilli
- natka pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki prażonych migdałów (najlepiej pokrojonych w słupki)
- 300 g dyni piżmowej wydrążonej, ze skórką
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 mały bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek (do bakłażana) + 3 łyżki (do smażenia ryby)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- 2 liście sałaty dębolistnej
Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, posolić, odstawić na 10 minut. Plastry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do oliwy dodać bazylię, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz oraz zgnieciony ząbek czosnku. Polać marynatą plastry bakłażana (można odstawić na 10 minut, do zamarynowania). Bakłażany ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 minut w temperaturze 200ºC, w czasie ostatnich 3 minut pieczenia można włączyć termoobieg, aby plastry się zarumieniły.
Dynię pokroić na podłużne cząstki, skropić lekko oliwą z oliwek, delikatnie posolić i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200ºC.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące. Smażyć na złoto na oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła (lub najlepiej na maśle klarowanym). Odsączyć nadmiar tłuszczu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, dodać posiekane chilli, smażyć około 1 minuty. Dodać drobno posiekaną natkę, wymieszać, zdjąć z ognia.
Na talerz położyć plastry bakłażana naprzemiennie z plastrami pomidora i mozarelli. Obok ułożyć dynię i rybę. Filety polać masłem pietruszkowo - chilli, posypać migdałami. Podawać gorące.
Smacznego!
śliczne, kolorowe danie ;-)
OdpowiedzUsuńI pyszne do tego :) czego chcieć więcej?
Usuń