Kiedy wszystkich ogarnął już mazurkowo - babkowy szał wielkanocny, ja mówię: Ciasteczka są dobre na wszystko! I ogólnie są najlepsze na świecie!
Easter excitement sorrounds me. But I say: Cookies rules!
Kruche ciastka z żurawiną i kokosem (około 45 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki słonecznika
- około 70 g wiórków kokosowych
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól, cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i jajko. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Dodać żurawinę i słonecznik. Krótko wyrobić. Ciasto podzielić na cztery części, uformować z nich wałki o średnicy około 4 cm. Każdy wałek posmarować lekko wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych, a następnie zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Ostrym nożem pokroić wałki ciasta na plastry o grubości około 4 mm. Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut lub dłużej do zrumienienie brzegów. Ciastka wystudzić na kratce.
Cranberry coconut cookies (about 45 cookies):
- 2 cups all purpose flour
- 170 g butter, room temperature, diced
- 1 egg
- 1/2 cup sugar
- 1/2 teaspoon baking powder
- 1/3 teaspoon salt
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 3/4 cups dried cranberries
- 1/2 cups sunflower seeds
- 70 g flaked dried coconut
Sieve the flour, baking powder on to a clean work surface. Add both type of sugar, salt. Make a well in the middle of it, add butter and egg. Mix all ingredients with hands. Knead until u have smooth dough. Add cranberries and sunflower seeds. Mix shortly again. Divide dough in 4 pieces, roll every piece into log about 4 cm thick. Moisten every log with a little bit of water and coat with coconut flakes. Wrap with a plastic wrap, refrigerate about 2 hours.
Preheat oven to 200ºC. Slice the dough into 4 mm thick rounds. Place them on prepared baking sheets. Bake about 10 minutes or longer until firm and golden. Remove from the oven and cool completely on the cooling rack.
Ale cudowne ciasteczka ! Strasznie podobają mi się Twoje zdjęcia :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję :)
Usuńwyglądają pysznie i mają wielkanocny kształt mimo wszystko :)
OdpowiedzUsuńW sumie na upartego mają kształt jajka ;)
UsuńZdjęcia rewelacyjne, ciastka również... ciekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że smakują bardzo dobrze :)
Usuńwyglądają bardzo wdzięcznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, a z jakim wdziękiem lądują w buzi ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchciałabym przedstawić ofertę współpracy. Proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam,
Aneta
A czy można je zrobić bez słonecznika?
OdpowiedzUsuń