18 listopada 2013

Mniam. Burgery z łososia i kaszy jaglanej + chutney pomidorowo - kolendrowy.





Jaki jest najlepszy obiad na niedzielę? Wyjątkowy i pyszny! Takie są właśnie wymyślone pod wpływem chwili i zawartości lodówki burgery łososiowo - jaglane. Bardzo lubię łososia, bardzo lubię kaszę jaglaną i bardzo lubię burgery. A 3w1 to już szaleństwo i rozpusta. Idealne z orzeźwiającym chutneyem ze sporą ilością kolendry (można oczywiście użyć natki pietruszki). Z orientalnych nut wybrałam podduszoną kapustę paksoi, która pozostaje lekko chrupka i delikatna w smaku. I żeby nie było za zdrowo i nudno wszystko okraszone majonezem cytrynowym, tak dla smaku...






Chutney pomidorowo - kolendrowy:
    • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
    • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
    • 1 mała papryczka chilli, wypestkowana, posiekana
    • sól, pieprz
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 3 łyżki kolendry (lub więcej, zgodnie z upodobaniami), drobno posiekanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, odłożyć na 30 minut, aby smaki się przegryzły.



    Duszona kapusta paksoi:
      • 2 małe kapusty paksoi, pokrojone wzdłuż na 4 części
      • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 1 łyżka oleju roślinnego

      W woku rozgrzać olej, dodać czosnek. Smażyć 30 sekund. Wrzucić ćwiartki kapusty, wlać sos sojowy. Smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając, aż kapusta lekko zwiędnie.


        Majonez cytrynowy:
        • 4 łyżki majonezu
        • 2 łyżki soku z cytryny
        • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej

        Składniki wymieszać i odstawić, aby smaki się przegryzły.



        Burgery z łososia i kaszy jaglanej (4 porcje):
        • 400 g filetu z łososia
        • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
        • 3 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
        • 1 - 2 łyżki skrobi kukurydzianej
        • 1 jajko, rozbełtane
        • 2 łyżki soku z cytryny
        • sól, pieprz

        • kilka plasterków zielonego ogórka
        • kilka liści ulubionej sałaty
        • 4 ulubione bułki, podpieczone w piekarniku
        • chutney
        • majonez cytrynowy
        • duszona kapusta paksoi

        Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Przełożyć do garnka, dodać 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Gotować aż kasza wchłonie płyn. Przemieszać widelcem i ostudzić.
        Mięso łososia posiekać nożem, aby powstała masa (dobrze jak pozostanie trochę większych kawałków mięsa), dodać kaszę, jajko i pozostałe składniki. Wymieszać łyżką. Masę podzielić na 4 części. Każdą przekładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem (masa jest dość rzadka, więc nie próbowałam formować burgerów ręcznie). Starać się uformować łyżką w miarę okrągłe burgery, smażyć na rumiano w obu stron, odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
        Podpieczony spód bułki posmarować majonezem cytrynowym, położyć burgera, plasterki ogórka i dwa kawałki kapusty paksoi. Dodać jeszcze majonezu, przykryć drugą częścią bułki. Obok burgera położyć pokrojoną sałatę, polać chutneyem pomidorowym. Podawać.

        Smacznego!




        3 komentarze: