Zdałam sobie właśnie sprawę, że bardzo dawno nie publikowałam żadnego przepisu na zupę. Śpieszę więc nadrobić zaległości i przedstawiam bardzo prostą i smaczną zupę, chińską oczywiście. Udało mi się znaleźć w sklepie arkusze tofu przypominające rozwałkowane ciasto na makaron. Nie zastanawiając się ani chwili kupiłam cały pakiecik. Pasuje jak ulał do całej gamy warzyw. Co najbardziej podoba mi się w tej potrawie to to, że każde użyte warzywo ma inną chrupkość i konsystencję. Zupa jest dzięki temu świeża, smaki są indywidualne, ale jednocześnie bardzo dobrze ze sobą współgrają. Zaś dodatek sosu sojowego, wina i octu ryżowego nadaje jej orientalnego charakteru i sprawia, że zwykła, wydawałoby się, zupa warzywna staje się całkiem nowym doznaniem.
Zupa chińska z tofu i warzywami:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub ewentualnie drobiowego
- 1 średnia marchewka, pokrojona w zapałki
- 70 g strączków groszku cukrowego, pokrojonych w paski
- 10 grzybów shiitake
- 2 małe kapusty paksoi, pokrojone wzdłuż na 4 części
- 50 g kiełków fasoli mung
- 2 cm kawałek imbiru, posiekany
- 2 długie zielone papryczki chilli, wypestkowane, pokrojone w paski
- 100 - 150 g płaskich arkuszy wędzonego tofu lub tofu pokrojone w cienkie paski
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- pieprz
- szczypior, pokrojony na kawałki o długości około 3 cm
Bulion zagotować. Wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować około 2 minut, dodać groszek, gotować kolejną minutę. Do zupy dołożyć grzyby, imbir, kiełki, chilli i kapustę. Gotować 1 minutę aż kapusta zwiędnie w zupie. Wrzucić pokrojone w paski tofu. Gotować jeszcze chwilkę aby się zagrzało. Dodać wino ryżowe, ocet oraz cukier. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Na koniec wsypać kawałki szczypiorku. Podawać.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w akcji:
Właśnie tego szukałam :) Oryginał miałam przyjemność jeść 2 tyg. temu w Pekinie a teraz sama zapragnęłam ugotować. Dziękuję z przepis, mam nadzieję że się nie zawiodę na smaku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeata