1 listopada 2013

Shi zi tou. Czyli kulki mięsne, lwimi głowami zwane.




Dziś postanowiłam odejść trochę od tradycyjnych smażonych w woku dań i przygotować coś innego. Jako, że razem z moim lubym lubimy wszelkie wariacje z mięsem mielonym w roli głównej, postanowiłam wypróbować przepis o poetyckiej nazwie "Lwie głowy". Nazwa pochodzi od kulek, które kształtem ponoć przypominają Chińczykom właśnie tą część ciała lwa, zaś otaczająca kulkę kapusta ma być grzywą. Ciekawe... Istnieją dwie główne odmiany tego tradycyjnego wschodniochińskiego dania - biała, którą przygotowałam i czerwona, której nie omieszkam wkrótce przyrządzić. Moja wersja jest delikatna w smaku, lecz na tyle wyrazista, że stanowi miłą odmianę dla zwykłego mielonego. A jako, że lubię eksperymentować zamiast zwykłego ryżu proponuję podać tą świeżą sałatkę z kaszą jaglaną. Jak dla mnie bomba!








Lwie głowy (około 6 kulek):

  • 400 - 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce o małych oczkach
  • 100 g pieczarek, posiekanych
  • 100 g krewetek, posiekanych
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 3 - 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz kapusty i bulionu. Wyrobić starannie gładką masę. Wilgotnymi rękoma uformować 6 kulek. Kapustę pekińską pokroić w szerokie paski, razem z białą częścią. Na rozgrzany wok wlać olej, wsypać paski kapusty i smażyć przez 2 - 3 minuty. Na koniec położyć na wierzchu mięsne kulki. Zalać kapustę bulionem, zagotować. Przykryć patelnię i dusić potrawę przez 30 - 40 minut. 




Sałatka z kaszy jaglanej z azjatycką nutą:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ogórek, pokrojy w kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 4 kasztany wodne, pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanego
  • 1/2 strączka chilli, wypestkowanego, posiekanego
  • 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiry, drobno posiekanego

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, przesypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu przemieszać widelcem i wystudzić. Do kaszy dodać pokrojone warzywa, dodać oliwę i olej sezamowy. Przyprawić do smaku solą i pierzem. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz