Gdyby ktoś zapytał mnie, jakie jest ulubione danie wszystkich dzieci (a przynajmniej wszystkich dzieci, jakie mam przyjemność znać osobiście) i dużej części dorosłych, odpowiedziałabym bez namysłu, że naleśniki i racuchy. Przez wieki w moim domu przygotowywano ten specjał według receptury na tzw. "oko". Trochę mąki, trochę mleka/maślanki, jajko, trochę cukru. Jak ciasto wyjdzie za gęste, dodać jeszcze trochę mleka. Jak przez przypadek chlupniemy za dużo mleka to trzeba dodać mąki, i tak bez końca... Ostatnio przekonałam się jednak, że warto znaleźć porządny przepis i trzymać się proporcji. Gwarantuję, że jakość i smak będą niepowtarzalne.
I tym oto sposobem na jednej z moich ulubionych stron internetowych klik znalazłam przepis na absolutnie najpyszniejszą wersję placuszków racuchopodobnych jakie jadłam w życiu, po amerykańsku zwanych pancakes. Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach i znikające wprost z patelni. Krótko mówiąc idealne.
Stos pancakes polanych syropem klonowym |
Oryginalne amerykańskie pancakes (przepis na 8 - 10 sztuk o średnicy ok. 12 cm) :
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru (dodaję drobny kryształ)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
- ok. 200 g borówek amerykańskich lub malin (lub innych drobnych owoców)
- syrop klonowy, jogurt naturalny, miód lub cukier puder
Wszystkie składniki zmiksować mikserem na gładką masę. Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć bez dodatku tłuszczu na średnio rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą, starając się by na każdym placku znalazło się kilka owoców. Podawać z syropem klonowym, miodem, jogurtem naturalnym lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Moja osobista modelka i stylistka potraw w czasie pracy |
Czemu ja tu muszę zawsze na głodniaka trafić?! :P
OdpowiedzUsuńZjadłbym sobie takie pancakes z jogurtem, borówkami i polane syropem klonowym. Kiedy jakaś degustacja się szykuje? ;)
Pierwsza zasada oglądania blogów kulinarnych - oglądać z pełnym żołądkiem :)
Usuń