31 października 2013

Pomieszanie z poplątaniem. Makaron chow mein.






W moim supermarkecie była ostatnio promocja na czosnek. Z uśmiechem na ustach obserwowałam jak tłum ludzi w wieku od 10 do 110 lat z podziwu godnym namaszczeniem wybierał z wielkiego kosza co najdorodniejsze główki. Kupowali całe worki. Nic dziwnego, w kuchni chińskiej królują trzy, no może cztery warzywa, które dodawane są absolutnie do wszystkiego, może z wyjątkiem deserów, choć ręki sobie odciąć nie dam. Są to imbir, cebula/por, chilli i czosnek właśnie. Do tego cały zestaw różnorakich sosów i past (samych sosów sojowych jest chyba z 10 rodzajów) i można wyczarować obiad. 
Gdy pojmie się już tą podstawę gotowanie chińskie niestraszne. Wszelkie najdziwniejsze połączenia są jak najbardziej wskazane. Przekonałam się ostatnio pijąc w kawiarni świeży sok arbuzowy z...mlekiem (swoją drogą polecam wypróbować). Idąc tropem zaskakujących połączeń smakowych, wymieszanie w jednym daniu wieprzowiny, podrobów drobiowych i owoców morza nie jest niczym oryginalnym. Efekt jest bardzo ciekawy. Chrupkość krewetek, delikatność wątróbek i "solidność" schabu bardzo dobrze się uzupełniają. Do tego warzywa i makaron i pyszne danie gotowe. A inspiracja pochodzi z książki "Kuchnia azjatycka" Lindy Doeser.











Makaron chow mein (4 -5 porcji):

  • 400 g makaronu jajecznego
  • 100 g schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie paski
  • 150 g wątróbek drobiowych, pokrojonych w plasterki
  • 150 g świeżych krewetek
  • 10 świeżych grzybów shiitake
  • 2 strąki zielonej papryki szpiczastej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
  • 1/2 dużej kapusty paksoi
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
  • 2 dymki, pokrojone w kawałki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego z chilli (można zastąpić jasnym sosem sojowym i 1 posiekaną papryczką chilli)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej kolendry


Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dokładnie odcedzić. W woku lub w dużej patelni rozgrzać olej roślinny, włożyć czosnek i dymkę, smażyć przez 30 sekund. Włożyć kawałki schabu, krewetki i wątróbki. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę, kapustę i grzyby smażyć kolejne 3 minuty. Wsypać ugotowany makaron, całość starannie wymieszać, dodać sos sojowy, pieprz i sól do smaku. Dobrze podgrzać całą potrawę, na koniec skropić olejem sezamowym i od razu podawać. Przybrać posiekaną kolendrą.

Smacznego!







Kapusta paksoi lub po prostu chińska.

4 komentarze:

  1. Kuchnia azjatycka mnie fascynuje, dlatego będę do Ciebie zaglądać i sprawdzać jak tam Ci idzie z kuchnią na drugim końcu świata :) Taki chow mein do mnie bardzo przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam jak najczęściej. Postaram się wykorzystać jak najlepiej potencjał tutejszych składników :)

      Usuń
  2. O, wypatrzyłam dodatek wątróbki drobiowej, uwielbiam ją, więc zapisałam sobie przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, Chińczycy lubią sobie dogodzić :D I krewetki i kurczak i wieprzowina, a całość pycha :)

      Usuń