22 czerwca 2014

Kotlety mielone we włoskim stylu. / Italian style beef meatballs.





Moją mistrzynią kotletów jest babcia Danusia. I to rzecz dość ciekawa gdyż kto zna moją babcię, wie, że wszędzie jej pełno ale z pewnością nie w kuchni. W kuchni rządził dziadek. I to on zwykle gotował, bardzo dobrze z resztą. Babcia była od przypalania garnków, zaparzania ziółek  i od wymyślania coraz to nowych diet. Ale to ona robi moim zdaniem najlepsze kotlety mielone, a właściwie kotleciki, gdyż w jej wykonaniu są to małe kulki. Do dziś próbuję zgłębić ich sekret, na razie bezskutecznie. Babcia Danusia tu coś zmiesza, tam coś doda, bez ładu i składu. Tu coś zapomni, tam coś zamieni, a wychodzi zawsze pysznie.
Z kolei babcia Zosia od zawsze twierdzi, że do kotletów nie pasuje czosnek i nigdy go nie dodaje. Robi wszystko starannie i od kiedy pamiętam jej mielone są zawsze owalne i duże, tak żeby pracujący facet mógł się najeść jedną sztuką, a kobitka połówką.
Mnie tam czosnek pasuje do wszystkiego, tylko nie do lodów. Czasami to środka kotleta włożę niespodziankę, a to oliwkę, a to jajko przepiórcze, to znowu kostkę sera. I jeszcze dorzucę garść albo dwie zieleniny, bo bez niej nie umiem żyć. Czasami doprawię musztardą dijon, innym razem podrasuję chilli. A czasami zmieszam, zmieszam i owinę w szynkę... 









Kotlety mielone we włoskim stylu (8 sztuk): 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki + kilka listków do ozdoby
  • 3 łyżki listków bazylii, posiekanych
  • 4 łyżki tartego parmezanu + 1 łyżka do posypania
  • około 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki, oprócz wody, wymieszać ręką. Następnie dodawać po trochę wody (nie trzeba zużyć całej) aż masa będzie jednolita i plastyczna, ale nie za rzadka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić mięso na 8 części i uformować z nich owalne kotlety. Każdy kotlet owinąć plastem szynki. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż szynka ładnie się zrumieni a kotlety w środku nie będą surowe.* Posypać pozostałym parmezanem, udekorować natką. 

Smacznego!

*w jednym z programów telewizyjnych dane mi było podejrzeć fajny patent na sprawdzenie czy kotlety mielone są już gotowe. Należy wbić w kotleta widelec mniej więcej do połowy grubości i następnie go podnieść. Jeżeli kotlet pozostanie na widelcu, znaczy, że ma już dość smażenia, jeżeli z niego spadnie należy jeszcze go dosmażyć. Sprawdza się.



Beef meatballs in parma ham (8 servings):

  • 400 g beef, minced
  • 1/2 medium onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 3 tablespoon breadcrumbs
  • 1 egg
  • 4 tablespoon green parsley, chopped + few leaves to garnish
  • 3 tablespoon fresh basil leaves, chopped
  • 4 tablespoon parmesan, grated + to garnish
  • about 60 ml water
  • salt, peper
  • 8 slices parma ham
  • oil to fry

In a bowl combine minced beef, onion, garlic and egg. Add chopped herbs and parmesan. Blend bread crumbles into the meat. Add Season mixture with salt and pepper. Slowly add the water, 30 ml at a time, mix well. The mixture should be moist but hold its shape. Divide the meat into 8 pieces, roll 8 oval shaped meatballs. Roll every ball into a slice of ham. 
Heat the oil in a frying pan. Fry meatballs over the medium heat till golden brown on the surface and cooked inside.* Sprinkle with grated parmesan, garnish with parsley leaves and serve. 

*I've seen once on tv a great patent how to check if meatballs are cooked inside. You should stick a fork in a meatball and lift it. If meatball falls down back into the frying pan it means you should fry it longer. If doesn't then it is cooked enough and ready to eat. It works!




1 komentarz:

  1. jak dla mnie to ta przyprawa idealnie pasuje

    http://allegro.pl/torino-wloska-50g-przyprawa-51-bez-glutaminianu-i5337525499.html

    OdpowiedzUsuń